Ramazanda Beslenme

 

 

Ramazanda Beslenme



Ramazan ayında oruç tutan bireyler, diğer zamanlarda olduğu gibi sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmeye özen göstermelidirler. Ramazanda yaygın uygulama iftarda büyük bir öğün, sahurda hafif bir öğün yemek şeklindedir. Özellikle tatlı, hamur işleri, şarküteri ürünleri gibi karbonhidrat ve yağ içeriği yüksek besinlerin tüketiminde artış olmakta, buna karşılık su, kurubaklagil, sebze ve meyve tüketimi azalmaktadır. Halbuki bu dönemde günlük almamız gereken protein, vitamin ve mineral oranları değişmemektedir.

Kilo problemi olan bazı bireyler Ramazan ayını zayıflamak için fırsat olarak görmekte ve yalnızca iftarda bir şeyler tüketmektedir. Oruç ile birlikte uzun süre yaklaşık 12 saat süren açlık metabolizmanın az enerji harcamasına, vücut hareketlerinin yavaşlamasına ve bazal metabolizma Hızının düşmesine neden olmaktadır. Böyle bir beslenme şekli sonrası birey kilo vermek yerine kilo bile alabilir. Bu durum hem fazla hem de hızlı yemek yenilmesine yol açmaktadır.

Bu dönemde dikkat edilmesi gereken başka önemli husus ise fiziksel aktivitedir.  Özellikle çalışmayan bireyler, bu dönemi az hareket ederek geçirirler ki yorgunluk ve açıkma hissini azaltsınlar. Halbuki böyle yaparak metabolizmayı daha da yavaşlatırlar. Dolayısıyla kilo alımı kaçınılmaz olmaktadır. Bu sebeple aktiviteyi azaltmak yerine aktivite yapmaya devam edilmelidir.  En uygun zaman iftardan 45 dakika sonra ortalama 30-45 dk arasında düşük tempoda yapılan yürüyüşlerdir.

Peki Nasıl Beslenmeliyiz?

İftarda mideye aşırı yüklenmemek için küçük bir öğün, daha sonra akşam yemeği, ara öğün ve mutlaka sahur olacak şekilde 4 öğün olarak yapılmalıdır. 
Besinler çok iyi çiğnenmeli, yavaş yenilmelidir.
İftara küçük bir kase çorbayla başlanıp, 15-20 dakika sonra ana yemeğe başlanmalıdır.
• İftar ile sahur arasında belirli aralıklarla su ve diğer içeceklerden yeterince içilmelidir.
  • Daha hafif ve sağlıklı olması için yiyecekler kızartma ve kavurma yerine; haşlama, ızgara yapma, buğulama veya fırında pişirme yöntemleri ile hazırlanmalıdır.
Lokma, tulumba, baklava gibi ağır tatlılar yerine; sütlü, meyveli tatlılar tercih edilmelidir.